Osnovni pojmovi
Prije nego što počnemo sa uputama i objašnjenjima igre, moramo vas upoznati sa nekim osnovnim pojmovima koji se koriste u igri. Možda će vam se činiti da je igra u trenucima prekomplicirana, međutim jako brzo ćete je naučiti.

Server:

  Stavka — Opis.

Kraljevstva:

  Kraljevstvo — Skupina jednog ili više igrača koji su u jednoj zajednici/grupi i zajedno rade i surađuju.
  Kralj — Osoba unutar jednog kraljevstva koja ima sve ovlasti i koja je lider tog kraljevstva.
  Član — Osoba koja je dio nekog kraljevstva, bez obzira na njihovu poziciju u tom kraljevstvu (bilo da su oni kralj ili nešto drugo).
  Resursni poeni (skraćeno RP) — Valuta korištena za kupovinu nadogradnji i drugih stvari unutar vašeg kraljevstva. Vrijednost 1 RP iznosi $0.5 u igri.
  Kraljevska banka — Račun kraljevstva na koji se polažu novci korišteni za sve druge stvari gdje resursni poeni (RP) nisu primjenjivi ili nemaju logike, npr. preimenovanje kraljevstva.
  Nexus — Glavna struktura unutar vašeg kraljevstva koja se koristi za upravljanje svim funkcijama kraljevstva (poput kupovine nadogradnje, topova, upravljanja postavkama kraljevstva i slično).
  Područje (claim) — Zemljište od 16x16 blokova koje se visinski prostire od najniže tačke svijeta (Bedrock) do najviše tačke (256 blokova uvisinu).
  Heroj — Predstavlja čuvara vašeg kraljevstva koji se automatski pojavi kada drugo kraljevstvo napada vaša zauzeta područja. Glavni cilj mu je da zaustavi napad neprijatelja, a ovisno koliko ste vašeg heroja nadogradili, to će uraditi na lakši ili na teži način. Ako je vaš heroj ubijen, neprijateljsko kraljevstvo osvaja područje od vas.
  Nadogradnje — Postupci poboljšanja statistika i mogućnosti određenih stvari (npr. heroja, nadogradnja limita članova kraljevstva, itd.). Kupuju se u Nexusu i predstavljaju glavni i osnovni oblik poboljšavanja vaešeg kraljestva. Ovisno o vrsti, moguće je da postoji jedan ili više nivoa neke nadogradnje.
  Pojačanja — Nadogradnje koje se odnose samo na članove, dajući im dodatne olakšice i efekte u preživljavanju. Funkcioniraju samo dok se nalazite unutar zauzetog područja vašeg kraljevstva. Kupuju se u Nexusu i sastoje se iz više nivoa. Primjer jednog pojačanja je povećanje štete vaših strijela prema neprijateljima.
  Strukture — Naprave korištene za bolje upravljanje, ali i olakšavanje igre. Mogu se kupiti u Nexusu, a svaka od njih ima svoju funkcionalnost koju obavlja. Unutar jednog zauzetog područja može biti postavljena najviše jedna struktura, bez obzira na vrstu.
  Topovi — Smrtonosne naprave koje automatski napadaju čudovišta i druge igrače (neprijatelje) ukoliko im se približe. Ovisno o tipu topa i nadogradnji, neki topovi imaju naprednije funkcije od drugih. Kao i strukture, mogu se kupiti samo u Nexusu, a limit topova bilo koje vrste unutar jednog zauzetog područja je 5.
  Napad (invazija) na drugo kraljevstvo — Proces u kojem jedno kraljevstvo pokušava osvojiti zauzeto područje drugog kraljevstva borbom protiv njihovog heroja, ali i drugih igrača koji dođu pomoći heroju. Napad se generalno završava ubijanjem heroja napadnutog kraljevstva (pobjeda napadača) ili ubijanjem napadača, tj. igrača koji je započeo napad (pobjeda branitelja). Treći scenario završetka napada je predaja borbe jedne ili druge strane.
  Pljačkanje kraljevstva — Čin uništavanja Nexusa drugog kraljevstva i pri tom krađa svih resursnih poena (RP) koje to kraljevstvo posjeduje, u korist vašeg kraljevstva.
  Odnos između dva kraljevstva — stav jednog kraljevstva prema drugom. Igra se zasniva na četiri odnosa između kraljevstava, i to: neutralnost (nema odnosa ili neutvrđeni odnosi), primirje (prekid vatre), savezništvo (alijansa) i neprijateljstvo (rat).
Last modified 11mo ago
Copy link